در تاریخ ۱۶ مه ۲۰۲۵، اسرائیل عملیات نظامی گستردهای را در نوار غزه آغاز کرد که به کشته شدن بیش از ۱۰۰ نفر، عمدتاً زنان و کودکان، منجر شد. این عملیات که «ارابههای جدعون» نام دارد، با هدف اعمال فشار بر حماس برای آزادی گروگانهایی که در حمله مرگبار اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت گرفته شدند، انجام میشود.
بنا بر گزارش بی بی سی انگلیسی، در بیانیهای که اواخر جمعه منتشر شد، نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) اعلام کردند که «به عنوان بخشی از مراحل اولیه عملیات ارابههای جدعون و گسترش کمپین در غزه، برای دستیابی به تمام اهداف جنگ در غزه، حملات گستردهای را آغاز کرده و نیروهایی را برای تصرف مناطق استراتژیک در نوار غزه بسیج کردهاند،».
این اعلامیه در حالی منتشر شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، سفر خود به منطقه را که شامل توقفهایی در عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی بود، به پایان رساند، اما به اسرائیل سفر نکرد.
پیشتر در روز جمعه، دونالد ترامپ اذعان کرد که مردم در غزه در حال گرسنگی هستند و ادعا کرد که ایالات متحده وضعیت در این منطقه را «رسیدگی خواهد کرد».
رئیسجمهور ایالات متحده به خبرنگاران در ابوظبی گفت: «ما به غزه نگاه میکنیم. و ما آن را رسیدگی خواهیم کرد. بسیاری از مردم در حال گرسنگی هستند».
با این حال، بحثها درباره آینده بلندمدت غزه متوقف شدهاند. روز پنجشنبه، ترامپ تمایل خود را برای تبدیل غزه به یک «منطقه آزادی» توصیف کرد، که ممکن است تکرار طرحی باشد که در فوریه ارائه داد تا ایالات متحده کنترل قلمرو فلسطینی را برای بازسازی آن به عنوان یک مرکز تفریحی و تجاری لوکس به دست گیرد.
امیدواری گستردهای وجود داشت که سفر ترامپ به منطقه میتواند منجر به توقف جدیدی در درگیریها یا تجدید کمکهای بشردوستانه به غزه شود.
در عوض، حملات و بمبارانهای ۷۲ ساعت گذشته سطح خشونت را به بالاترین حد در چند هفته اخیر رساندهاند، با تعداد کشتهها نزدیک به آنچه در روزهای اولیه حمله مجدد اسرائیل به غزه پس از فروپاشی آتشبس شکننده در مارس دیده شد.
آژانس دفاع مدنی غزه اعلام کرد حملات روز جمعه ۱۰۸ نفر را کشتند، عمدتاً زنان و کودکان، و برخی مقامات در قلمرو فلسطینی تعداد کشتهشدگان توسط حملات اسرائیل در روزهای اخیر را تا ۲۵۰ یا ۳۰۰ نفر اعلام کردند.
مقامات بهداشتی گفتند: حداقل ۴۸ جسد به بیمارستان اندونزی در شمال غزه منتقل شدند، و ۱۶ جسد به بیمارستان ناصر پس از حملات در حومه شهر مرکزی دیر البلح و شهر جنوبی خان یونس منتقل شدند.
در جبالیا، محلهای در شمال غزه که هفتهها شاهد بمبارانهای سنگین بوده است، زنان در کنار ۱۰ جسد پوشیده شده با ملحفههای سفید که در میان آوارها روی زمین قرار داشتند، نشسته و گریه میکردند.
ام محمد الطتاری، ۵۷ ساله، گفت که توسط حملهای پیش از سپیدهدم در شمال غزه از خواب بیدار شده است.
او گفت: «ما خواب بودیم که ناگهان همه چیز اطراف ما منفجر شد… همه شروع به دویدن کردند… خون همه جا بود، قطعات بدن و اجساد».
ارتش اسرائیل اعلام کرد نیروی هوایی آن بیش از ۱۵۰ هدف «تروریستی» را در سراسر غزه مورد حمله قرار داده است.
حماس هنوز ۵۷ نفر از حدود ۲۵۰ گروگانهایی را که در حمله اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل اسیر شدند، در اختیار دارد، که منجر به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر، عمدتاً غیرنظامی، شد.
اسرائیل میگوید که محاصره و بمبارانهای شدید از اواسط مارس با هدف فشار بر این سازمان شبهنظامی برای تضمین آزادی گروگانها انجام میشود. کمتر از نیمی از آنها اعتقاد بر این است که هنوز زنده هستند.
حمله نظامی تلافیجویانه اسرائیل حدود ۵۳٬۰۰۰ نفر را در غزه کشته است، که بیشتر آنها غیرنظامی هستند، طبق گزارش وزارت بهداشت آنجا.
آتشبسی که در ژانویه به اجرا درآمد، در اواسط مارس پس از آنکه اسرائیل از حرکت به مرحله دوم برنامهریزیشده که میتوانست به پایان قطعی جنگ منجر شود، خودداری کرد، فروپاشید.
برخی از سنگینترین حملات اسرائیل در اوایل این هفته به فرمانده فعلی حماس در غزه هدف صورت گرفت. مقامات اسرائیلی گفتند آنها در سیستمهای تونلی زیر یک مجتمع بیمارستانی بزرگ در خان یونس پناه گرفته بود. حماس اتهامات مکرر اسرائیل مبنی بر استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی را رد کرده است.
اسرائیل دهها هزار نیروی ذخیره را برای حمله جدید فراخوانده است، که در آن نیروها مناطق تصرفشده را نگه خواهند داشت و منجر به جابجایی قابل توجهی از جمعیت خواهد شد، بنیامین نتانیاهو گفته است. وزرای اسرائیلی درباره «فتح» غزه صحبت کردهاند.
حماس روز دوشنبه ادان الکساندر، آخرین شهروند زنده آمریکایی را که در اختیار داشت، پس از تعامل مستقیم با دولت ترامپ که اسرائیل را کنار گذاشت، آزاد کرد.
به عنوان بخشی از تفاهم با واشنگتن در مورد آزادی الکساندر، طاهر النونو، یک مقام ارشد حماس، گفت که گروه «منتظر و امیدوار است که دولت ایالات متحده فشار بیشتری» بر اسرائیل وارد کند «تا گذرگاهها را باز کند و اجازه ورود فوری کمکهای بشردوستانه را بدهد».
مقامات اسرائیلی به طور مداوم انکار کردهاند که محاصره شدید تحمیلشده بر قلمرو ویرانشده بیش از ۱۰ هفته پیش باعث گرسنگی شده است و اظهارات ترامپ به عنوان شواهد بیشتری از تنشها بین نتانیاهو و نزدیکترین متحد اسرائیل تلقی خواهد شد.
اسرائیل، ادعا میکند حماس به طور سیستماتیک کمکها را برای تأمین مالی عملیات نظامی و دیگر فعالیتهای خود غارت میکند و طرحی را برای توزیع کمکهای بشردوستانه از طریق مجموعهای از مراکز در غزه که توسط پیمانکاران خصوصی اداره میشوند و توسط نیروهای اسرائیلی محافظت میشوند، ارائه داده است.
ایالات متحده از این طرح حمایت کرده است. آژانسهای امدادی آن را غیرقابل اجرا، خطرناک و بالقوه غیرقانونی توصیف شده کردهاند و گفتهاند میتواند منجر به انتقال اجباری جمعیتها شود.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه اذعان کرد که این طرح مورد انتقاد قرار گرفته است و گفت اگر کسی طرح بهتری دارد ارایه دهد.
بنیاد بشردوستانه غزه که توسط ایالات متحده حمایت میشود و برای مدیریت این طرح تأسیس شده است، روز چهارشنبه اعلام کرد تا پایان ماه فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و از اسرائیل خواسته است تا محاصره خود را بردارد تا کمکها فوراً به قلمرو برسند.
آژانسهای امدادی هشدار دادهاند هرگونه تأخیر جان انسانها را به خطر میاندازد و موارد سوءتغذیه حاد، به ویژه در میان کودکان خردسال، در حال افزایش است.
تام فلچر، رئیس کمکهای بشردوستانه سازمان ملل، روز جمعه گفت نباید وقت را برای پیشنهاد ایالات متحده برای ارسال کمک به غزه تلف کرد. وی گفت سازمان ملل برنامهای اثباتشده دارد و ۱۶۰٬۰۰۰ پالت کمک برای ورود به قلمرو فلسطینی آماده دارد.
او گفت: «ما مردم را داریم. ما شبکههای توزیع را داریم. ما اعتماد جوامع محلی را داریم. و ما خود کمکها را داریم». «ما خواستار تحویل سریع، ایمن و بدون مانع کمکها برای غیرنظامیان نیازمند هستیم. بگذارید کار کنیم».