آتش‌بس میان اسرائیل و حماس در غزه یک روز دیگر تمدید شد

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

یک زن، یک زندانی فلسطینی آزاد شده را در آغوش گرفته است – یک دقیقه سکوت در کنفرانس اقلیمی سازمان ملل به احترام غیرنظامیان جان باخته در غزه  سامح شکری، رئیس دستگاه دیپلماسی مصر که سال گذشته ریاست «کُپ۲۷»، کنفرانس اقلیمی پیشین سازمان ملل  را برعهده داشت در سخنرانی مراسم افتتاح بیست و هشتمین نشست این کنفرانس در دوبی از شرکت کنندگان خواست به احترام همه غیرنظامیان جان باخته در درگیری‌های جاری در غزه یک دقیقه سکوت کنند.

نمایندگانی از حدود ۲۰۰ کشور جهان برای دو هفته مذاکره و رایزنی بر سر توافقات آب و هوایی از روز پنجشنبه در نشست «کُپ۲۸» به ریاست و میزبانی امارات عربی متحده گرد هم آمده‌اند.

حماس مسئولیت حمله مرگبار صبح پنجشنبه در بیت‌المقدس را برعهده گرفت
جنبش اسلام‌گرای فلسطینی حماس مسئولیت تیراندازی روز پنجشنبه در بیت‌المقدس را بر عهده گرفت و خواستار تشدید مقاومت علیه اسرائیل شد. در بیانیه حماس آمده است: «مراد و ابراهیم نمر، دو برادر ۳۸ و ۳۰ ساله فلسطینی که از اعضای گردان‌های عزالدین القسام، (شاخه نظامی حماس) در شرق بیت‌المقدس بودند با انجام عملیاتی که به کشته شدن سه شهرک‌نشین و زخمی شدن تعدادی دیگر منجر شد، خود را قربانی کردند.» پلیس اسرائیل پیش‌تر تایید کرده بود که این دو مهاجم فلسطینی پس از تیراندازی به سوی یک ایستگاه اتوبوس به ضرب گلوله کشته شدند.

پلیس اسرائیل می‌گوید در تیراندازی در بیت المقدس سه نفر کشته و ۱۶ نفر مجروح شدند
پلیس اسرائیل اعلام کرد که پس از تیراندازی در بیت المقدس شرقی که به کشته شدن ۳ نفر و مجروح شدن ۱۶ نفر منجر شد، تدابیر امنیتی شدیدی را در این منطقه به اجرا گذاشته است. سخنگوی پلیس گفته که وضعیت سه نفر از مجروحان وخیم است. به گفته پلیس این حمله توسط «دو تروریست مسلح که برادر بودند در حدود ساعت ۷:۴۰ دقیقه صبح به وقت محلی انجام شده است.» مهاجمان با استفاده از یک «تفنگ ام ۱۶ و یک تفنگ دستی به غیرنظامیان در ایستگاه اتوبوس شلیک کردند.» سخنگوی پلیس همچنین گفته که «واکنش فوری دو سرباز اسرائیلی و یک غیرنظامی در نزدیکی صحنه حمله باعث خنثی شدن و کشته شدن دو تروریست قبل از رسیدن پلیس شد.» پلیس گفته است که پس از این حمله «اقدامات امنیت فعلی در شهر شامل گشت زنی، مسدود کردن جاده‌ها و بازرسی مظنونان» را افزایش داده است.

آتش‌بس میان اسرائیل و حماس در غزه یک روز دیگر تمدید شد
حماس و ارتش اسرائیل بامداد پنجشنبه از تمدید یک روزه آتش‌بس در نوار غزه خبر دادند. این آتش بس قرار بود هفت صبح پنجشنبه به وقت محلی پایان یابد. حدود پانزده دقیقه مانده به پایان ضرب الاجل، ارتش اسرائیل بیانیه‌ای صادر کرد که حکایت از ادامه «وقفه در عملات» نظامیان اسرائیلی در غزه داشت. در بیانیه ارتش اسرائیل آمده است که آتش‌بس تا زمانی که میانجی‌ها به تلاش خود ادامه می‌دهند، ادامه خواهد یافت. بدین ترتیب آتش‌بس در نبردهای خونین غزه با توجه به تلاش‌های میانجی‌گران از جمله آمریکا، قطر و مصر برای دومین بار اما تنها به مدت یک روز تمدید می‌شود. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس به نوبه خود تایید کرد که آتش‌بس جاری برای «یک روز» دیگر تمدید می‌شود تا دو طرف برای هفتمین روز دست به مبادله اسرا و گروگان‌ها بزنند. قطر که طی روزهای اخیر میزبان روسای دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل بود نیز تمدید یک روز آتش‌بس در غزه را تایید کرد. ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر در بیانیه‌ای گفت: طرف‌های فلسطینی و اسرائیلی توافق کردند که آتش‌بس بشردوستانه در نوار غزه را برای یک روز دیگر تمدید کنند. ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر در بیانیه‌ای اعلام کرد: طرف‌های فلسطینی و اسرائیلی توافق کردند که آتش‌بس بشردوستانه در نوار غزه را برای یک روز دیگر تمدید کنند.

نتانیاهو: بی چون و چرا به جنگ باز می‌گردیم  
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل گفت که پس از پایان این مرحله بازگشت گروگان‌ها، ارتش اسرائیل قطعا برای  دست‌یابی به همه اهداف خود به میدان نبرد با حماس باز خواهد گشت. نتانیاهو در پیامی ویدیویی با یادآوری اهدافی که از ابتدا برای حمله اسرائیل به نوار غزه تعیین کرده است، گفت: «از ابتدای جنگ من سه هدف تعیین کردم، نابودی حماس، بازگشت همه گروگان‌ها و حصول اطمینان از این که غزه دوباره به تهدیدی برای کشور اسرائیل تبدیل نخواهد شد. این سه هدف همچنان برقرارند. ما در هفته گذشته دست‌آورد بسیار بزرگی به دست آوردیم، بازگشت ده‌ها گروگان. این موضوع تنها یک هفته پیش خیالی می‌نمود.» وی ضمن اشاره به شایعه‌هایی مبنی بر پایان جنگ اسرائیل و حماس پس از وقفه‌های موقت افزود: «اما در روزهای اخیر پرسشی را مدام شنیده‌ام: آیا پس از این مرحله بازگشت گروگان‌هایمان، اسرائیل دوباره به جنگ باز می‌گردد؟ جواب من یک بله بی‌ چون و چرا است. این که ما به میدان جنگ باز نگردیم مگر با پایان آن، به هیچ‌وجه ممکن نیست. این سیاست من است و همه اعضای کابینه امنیتی از آن پشتیبانی می‌کنند. سربازها حامی آن هستند و مردم هم از آن حمایت می‌کنند. این دقیقا کاری است که ما انجام می‌دهیم.»

مقام ارشد حماس: آماده‌ایم همه سربازان اسرائیلی را با تمامی زندانیان فلسطینی مبادله کنیم
یک مقام ارشد حماس روز چهارشنبه گفت که جنبش فلسطینی حماس آماده است در ازای آزادی تمام فلسطینی‌های زندانی در اسرائیل، تمام سربازان اسرائیلی را که گروگان گرفته است و در اختیار دارد، آزاد کند. باسم نعیم، از مقامات ارشد حماس و وزیر بهداشت سابق غزه در یک کنفرانس خبری در شهر کیپ تاون آفریقای جنوبی گفت: «ما آماده‌ایم همه سربازان را در ازای همه زندانیان خود آزاد کنیم.»

دو پسر ۸ و ۱۴ ساله در جنین به ضرب گلوله سربازان اسرائیلی کشته شدند
دو پسر ۸ و ۱۴ ساله در جریان یورش اسرائیل به شهر جنین در کرانه باختری در اراضی اشغالی فلسطینی به ضرب گلوله سربازان کشته شدند. ارتش اسرائیل بطور خاص و مشخصا در مورد این دو کودک فلسطینی که کشته شدند اظهارنظر نکرده است، اما گفته است که مظنونان که به سمت سربازان اسرائیلی مواد منفجره پرتاب می‌کرده‌اند با گلوله هدف گرفته شده‌اند. ارتش اسرائیل در ششمین روز آتش‌بس همچنین اعلام کرد که در جریان این عملیات در اردوگاه آوراگان در جنین یک فرمانده ارشد جهاد اسلامی را کشته و ۱۷ نفر دیگر را دستگیر کرده است.

بلینکن برای تمدید آتش‌بس در غزه به اسرائیل می رود
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در بروکسل اعلام کرد که در تلاش برای  تمدید آتش‌بس در غزه به اسرائیل سفر خواهد کرد. آقای بلینکن که در حاشیه نشست ناتو با خبرنگاران سخن می‌گفت ضمن اشاره به شرایط مساعدی که آتش‌بس برای آزادی گروگان‌ها و ارسال کمک‌های بشردوستانه به باریکه غزه فراهم کرده، گفت: «ما خواستار طولانی‌تر شدن این وقفه هستیم.»

مقام اسرائیلی: وقفه بشردوستانه در غزه دو یا سه روز تمدید می‌شود
در حالی که مذاکرات در مورد تمدید آتش‌بس موقت میان اسرائیل و حماس ادامه دارد، یک مقام اسرائیلی پیش‌بینی کرد که وقفه بشردوستانه در نوار غزه پس از پایان آن در صبح پنج‌شنبه ۹ آذر، برای دو یا سه روز تمدید شود. این مقام که خواست نامش فاش نشود، در اظهاراتی به «واشینگتن پست» افزود که در صورت تمدید وقفه، عملیات در غزه ممکن است از سر گرفته شود. او گفت که پیش‌بینی می‌کند، اکثر کودکان به همراه ۲۰ تا ۳۰ زن اسیر باقی‌مانده در غزه تا شامگاه چهارشنبه ۸ آذر آزاد شوند. این مقام مسئول تاکید کرد که ادامه آزادی اسرا در غزه «به هیچ وجه منجر به آتش‌بس دائمی نخواهد شد.» حماس پیشتر اعلام کرده بود که وقفه بشردوستانه در نوار غزه ممکن است در آینده نزدیک برای دو روز دیگر تمدید شود.

حمله قایق‌های اسرائیلی به خان یونس و رفح
به‌رغم توافق برای تمدید دو روزه آتش‌بس در نوار غزه و تلاش‌ها برای افزایش مدت این آتش‌بس، نیروهای اسرائیلی برای چندمین بار به نقض آن اقدام کردند. خبرنگار «العربیه»، صبح چهارشنبه ۸ آذر خبر داد که قایق‌های اسرائیلی غرب خان یونس در جنوب غزه را هدف قرار دادند. ارتش اسرائیل همچنین مناطق مرکزی غزه را گلوله‌باران کرد. روز گذشته هم نیروهای اسرائیلی با شلیک گسترده به مناطق شرق خان یونس و رفح در جنوب غزه، همچنین اردوگاه الشاطی و منطقه شیخ رضوان در شمال غزه، آتش‌بس جاری را نقض کردند.

ارتش اسرائیل به چند اردوگاه آوارگان فلسطینی در کرانه‌ باختری حمله کرد
ارتش اسرائیل از شامگاه سه‌شنبه حملات گسترده‌ای را به چند اردوگاه فلسطینیان از جمله اردوگاه جنین در کرانه باختری آغاز کرده که بنا به گزارش برخی رسانه‌ها همچنان ادامه دارد. الجزیره گزارش‌هایی را از منابعی در جنین دریافت کرده که نشان می‌دهد نیروهای اسرائیلی خانه‌ای در شهر یامون محاصره کرده‌اند و از کسانی که داخل آن هستند خواسته‌اند تسلیم مقامات شوند. گزارش‌ها حاکی از آن است که نیروهای اسرائیلی همچنین به عنوان بخشی از یک عملیات چند جانبه که چندین منطقه در سراسر کرانه باختری اشغالی را هدف قرار داده است، به اردوگاه آوارگان العسکر در شهر نابلس یورش بردند.

وزرای خارجه گروه ۷ از تمدید آتش‌بس در غزه حمایت کردند
سران دیپلماسی کشورهای عضو گروه ۷ در بیانیه‌ای مشترک از تمدید آتش‌بس کنونی در غزه و در صورت لزوم، از وقفه‌های آتی به منظور فراهم شدن امکان افزایش کمک‌ها و تسهیل آزادی همه گروگان‌ها حمایت کردند. گروه ۷ ضمن تاکید بر «حق اسرائیل برای دفاع از خود و مردم این کشور» و در عین حال لزوم «حمایت از غیرنظامیان و احترام به قوانین بین المللی» از حماس می‌خواهد که همه گروگان‌ها را «فوری و بدون قید و شرط» آزاد کند.

پنجمین مرحله تبادل
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، شامگاه سه‌شنبه ۷ آذر اعلام کرد که گروهی از گروگان‌ها را در چارچوب پنجمین مرحله از تبادل اسرا میان اسرائیل و گروه‌های فلسطینی در نوار غزه تحویل گرفته و به گذرگاه رفح انتقال داده است. یک منبع فلسطینی آگاه از روند مذاکرات شامگاه سه‌شنبه گفت حماس گروهی از گروگان‌ها را به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تحویل داد. اسرائیل هم شامگاه سه‌شنبه بنا بر اطلاعات به دست آمده از کمیته صلیب سرخ اعلام کرد که ۱۲ گروگان آزاد شده از غزه در حال انتقال به اسرائیل هستند. وزارت خارجه قطر نیز گروگان‌های آزاد شده و تحویل داده شده به صلیب سرخ در شامگاه سه‌شنبه را یک کودک، ۹ زن و یک زن تبعه آرژانتین و یک زن تبعه فیلیپین اعلام کرد.
شایان ذکر است که بنا بر گزارش ها و ویدیوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی برای اولین بار نیروهای «سرایا القدس» شاخه نظامی جنبش الجهاد و «گردان‌های القسام» شاخه نظامی حماس به طور همزمان در تحویل پنجمین گروه از اسرای اسرائیلی آزاد شده به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در نوار غزه حضور یافتند.

اسرائیل بار دیگر به فلسطینیان هشدار داد که به شمال غزه حرکت نکنند
ارتش اسرائیل با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس بار دیگر به فلسطینیان هشدار داد که به رغم برقراری آتش‌بس، به سمت شمال غزه حرکت نکنند. در این پیام خطاب به فلسطینیان آمده است: «سعی نکنید به سمت شمال غزه که منطقه جنگی محسوب می شود، حرکت کنید. شما فقط می توانید از طریق جاده صلاح الدین به سمت جنوب رودخانه وادی غزه بروید.» ارتش اسرائیل همچنین نسبت به نزدیک شدن فلسطینیان به یک کیلومتری مرز هشدار داده و ورود به دریا را ممنوع کرده است.»

دولت فلسطین: با هر گونه سناریویی برای قیمومیت بر نوار غزه مخالفیم
ابراهیم ملحم، سخنگوی دولت خودگردان فلسطین مخالفت کامل تشکیلات خودگردان فلسطین را با هرگونه سناریویی برای قیمومیت بر نوار غزه پس از پایان جنگ جاری میان اسرائیل و حماس که از هفتم اکتبر گذشته ادامه دارد، ابراز کرد. ابراهیم ملحم، همچنین با بیان این‌که «تشکیلات خودگردان فلسطین» و «سازمان آزادی‌بخش فلسطین» نمایندگان قانونی مردم فلسطین هستند، گفت: «شورای امنیت در انجام تعهدات خود در قبال کرانه باختری و نوار غزه ناتوان مانده است». سخنگوی دولت فلسطین در ادامه با توضیح این که همه جناح‌های فلسطینی نیروهایی ملی در بافت ملی فلسطین هستند، خاطرنشان کرد که «در حال حاضر هیچ اختلافی بین جناح‌های فلسطینی وجود ندارد.» یک دیپلمات اروپایی پیش‌تر در اوایل ماه جاری، بر آمادگی اتحادیه اروپا برای همکاری با تشکیلات خودگردان فلسطین در خصوص اداره نوار غزه پس از جنگ تاکید کرده بود. این دیپلمات اروپایی به «العربیه» گفت که «اتحادیه اروپا تشکیلات خودگردان فلسطین را تنها طرف قانونی برای اداره غزه می‌شناسد». او در این‌باره افزود که اتحادیه اروپا آماده پشتیبانی از تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه مسائل امنیتی در پی جنگ غزه است. این دیپلمات اروپایی در ادامه گفت: «حجم ویرانی در غزه احتمالا به یک اداره انتقالی تحت نظارت سازمان ملل نیاز دارد».

بین‌المللی کردن اداره غزه
سندی که در ۳۱ اکتبر به دست «العربیه» رسیده است نشان می‌دهد که چندین کشور اروپایی در مورد گزینه بین‌المللی کردن اداره غزه پس از جنگ گفت‌وگو کرده و پیشنهاد تشکیل ائتلاف بین‌المللی برای مدیریت آن با همکاری سازمان ملل را داده‌اند. این سند که توسط آلمان تهیه و در میان تعدادی از کشورهای اروپایی توزیع شد، پیشنهاد می‌کند که یک ائتلاف بین‌المللی مسئولیت تامین امنیت غزه پس از جنگ را به عهده بگیرد. در سند افشا شده همچنین آمده است که این ائتلاف سیستم‌های تونل را برچیده و قاچاق سلاح به نوار غزه را متوقف خواهد کرد. افزون بر این، سند افشا شده، توانایی اسرائیل برای از بین بردن حماس از طریق ابزارهای نظامی را مورد تردید قرار داده، و خواستار خشکاندن منابع حمایت مالی و سیاسی از حماس شده است.
سندی که به دست «العربیه» رسیده همچنین هشدار می‌دهد که ثبات غزه در میان مدت تنها با آغاز مجدد روند صلح تضمین می‌شود که مستلزم مشارکت طرف‌های اصلی مانند ایالات متحده، اتحادیه اروپا و کشورهای عربی است. واشنگتن همچنین بارها اشاره کرده بود که چندین پیشنهاد برای این منظور در دست بررسی است.
گزینه‌های زیادی برای آینده نوار ساحلی فلسطینی غزه که ۲.۳ میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند، روی میز کشورهای غربی گذاشته شده که از جمله آن‌ها می‌توان به احتمال حضور نیروهای حافظ صلح یا حتی نیروهای عربی اشاره کرد. مقامات مصری همچنین طی دو روز گذشته فاش کردند که ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات آمریکا «سیا»، پیشنهادی را به عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، ارائه کرده که تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطین مسئولیت باریکه را بر عهده بگیرد، قاهره امنیت نوار غزه را مدیریت کند، اما السیسی این پیشنهاد را رد کرده است. از سویی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در ۹ نوامبر اشاره کرده بود که کشورش قصد اشغال نوار را ندارد، بلکه قصد دارد از حضور یک نیروی موقت قادر به مهار هرگونه وضعیت اضطراری امنیتی اطمینان حاصل کند. نتانیاهو همچنین در مورد باریکه غزه و تشکیل دولت موقت غیرنظامی صحبت کرده بود.

اخبار روز

چهارشنبه, ۸ آذر ۱۴۰۲

https://www.akhbar-rooz.com/