قتل‌های زنجیره‌ای زنان، تحت امر طالبان

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

سایه مرگ بر سر زنان و کودکان افغانستان سنگینی می‌کند: فعالان اجتماعی افغانستان می‌گویند پس از تسلط طالبان بر این کشور قتل‌های مرموز افزایش یافته است. بیش از ۶۰ زن از جمله پزشکان، فعالان، معترضان، کارمندان و دانشجویان در دو سال به‌قتل رسیده‌اند. ده‌ها زن دیگر ناپدید شده اند. به گزارش روزنامه «۸صبح»، در جریان دو سال گذشته دست‌کم ۶۰ زن در ولایت‌های کابل، بلخ، هرات، سرپل، تخار، کاپیسا، بغلان، کندز، هلمند، فاریاب و بامیان به قتل رسیده‌ و ده‌ها تن دیگر ناپدید شده‌اند.

این تنها آماری است که رسانه‌ها منتشر کرده‌اند و گفته می‌شود ده‌ها مورد از انعکاس رسانه‌ای باز مانده است. زنان مقتول شامل نظامیان پیشین، پزشکان، فعالان حقوق بشر، زنان معترض، کارمندان رسانه‌ای و دانش‌آموزان و آموزگاران بوده‌اند.
در تازه‌ترین مورد، یک یوتیوبر زن به نام «حورا سادات» در کابل به قتل رسیده است که واکنش‌های گسترده‌ای را به‌همراه داشته است. گروهی موسوم به «جنبش زنان مقتدر افغانستان» در بیانیه‌ای با اشاره به قتل حورا سادات می‌گوید که طالبان جسد او را «بدون حضورداشت اعضای خانواده‌اش» و «به‌گونه‌ی پنهان» در مقبره‌ی کارته‌ سخی دفن کرده‌اند. گفته می‌شود این مقبره اکنون به‌شدت تحت نظارت افراد طالبان قرار دارد.
سخنگوی فرماندهی امنیه طالبان در کابل، گفته است که در ارتباط با این جنایت، سه تن را بازداشت کرده‌اند و تحقیقات در این‌زمینه جریان دارد.
حدود یک ماه پیش نیز جسد خونین یک زن در ولایت کندز پیدا شد‌. به گزارش ۸صبح، جسد آن زن از منطقه دشت شاخ‌تپه ولسوالی علی‌آباد در حالی پیدا شد که ضربات چاقو در نقاط مختلف بدن او مشاهده می‌شد‌. پیش از آن نیز جنایت‌های مشابهی در نقاط مختلف کشور گزارش شده بود.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان (یوناما) به‌تازگی گفته است که رژیم طالبان خلاف اعلام عفو عمومی، ده‌ها تن از نظامیان پیشین و کارمندان حکومت قبلی را به طرزی مرموز به قتل رسانده است.

طالبان؛ آمر، عامل و تسهیلگر خشونت
زنان و فعالانی که طالبان را مسئول این قتل‌ها می‌دانند همچنین بر این باورند که پس از لغو قانون منع خشونت علیه زنان و سایر قوانین مرتبط با آن، زنان در معرض تهدیدهای فراوان و حذف سیستماتیک قرار گرفته‌اند. آن‌ها تاکید می‌کنند که در حال حاضر هیچ زنی مورد حمایت قانون و نهادهای حقوقی قرار ندارد و هر کسی هر اقدامی در مقابل زنان انجام دهد، مورد باز‌پرسی قرار نمی‌گیرد.
زنی معترض به نام مهرآیین (نام مستعار) در گفت‌وگو با «۸صبح» می‌گوید طالبان خانواده‌های قربانیان را تهدید می‌کنند که در صورت رسانه‌ای‌شدن جزییات این قتل‌ها، سایر اعضای خانواده‌هایشان هم در خطر مرگ قرار می‌گیرند. این دختر معترض می‌گوید:
خانواده‌ها از سوی طالبان تهدید می‌شوند و می‌ترسند که همه اعضای‌‌شان از بین برود. از همین خاطر، درد را به تنهایی خود تحمل می‌کنند و رنج می‌کشند. ما شاهد ده‌ها قتل مرموز هستیم، اما هیچ کسی صدایش را کشیده نمی‌تواند.
پیشتر نیز هم‌زمان با افزایش موارد خودکشی در افغانستان، برخی از فعالان رسانه‌های محلی و خبرنگاران در ولایت بادغیس گفته بودند که طالبان در این ولایت، به آن‌ها اجازه پوشش رویدادهایی چون خودکشی و قتل‌های عمدی را نمی‌دهند.
کودکان نیز به‌شکل گسترده مورد تبعیض قرار گرفته و به قتل رسیده‌اند. در تازه‌ترین مورد، عکس جسد یک کودک ده ساله به نام «معتصم بالله» در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد که گفته می‌شود «به گونه‌ای مرموز» و همراه با خواهر خردسالش در ولایت بدخشان به دار آویخته شده است. کاربران شبکه‌های اجتماعی مدعی‌اند که طالبان پدر این کودکان را چند سال پیش ترور کرده بود.

طالبان و امنیت؟
یکشنبه پنجم شهریور ۱۴۰۲، حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان از آغاز گفت‌وگوهای امیرخان متقی، سرپرست این وزارتخانه با هیأتی هفت نفره از اعضای مجلس شورای اسلامی ایران که به کابل سفر کرده‌اند خبر داد. موضوع این گفت‌وگوها امنیت، مبارزه با مواد مخدر، جلوگیری از قاچاق، حفاظت از مرزها و تجارت عنوان شده است.
متقی در دیدار با این هیأت گفته است که با روی‌کارآمدن طالبان، «امنیت کامل در افغانستان برقرار شده است.»
این ادعاها در حالی است که شمار قتل و خودکشی در دو سال حکمرانی طالبان رو به افزایش بوده است و بنابر گزارش‌ها، افغانستان زیر سلطه طالبان به کشور به مراتب ناامن‌تری برای زنان و کودکان بدل شده است.
به نوشته «۸ صبح» در نبود حاکمیت قانون و نظام پاسخگو، مردم در معرض انواع تهدیدها قرار دارند. طالبان با لغو سازوکارهای قانونی و حقوقی، فضای انتقام‌گیری و کشتار هدف‌مند را فراهم کرده و نظامیان پیشین، خبرنگاران، بزرگان و متنفذان محلی  مخالف خود را به بهانه‌های گوناگون به قتل می‌رسانند.
به‌تاز‌گی نیز گروه ناظر موسوم به «افغان ویتنس» مستقر در بریتانیا، با نشر گزارشی گفته است که ۱۱۲ تن از نظامیان پیشین در دو سال گذشته از سوی افراد ناشناس ترور شده‌اند. همچنین سازمان حقوق بشری «رواداری» در گزارشی گفته است که در جریان شش ماه نخست سال جاری میلادی، دست‌کم ۳۴۲ تن توسط طالبان و افراد ناشناس ترور شده‌اند که زنان و کودکان نیز مشمول قربانیان بوده‌اند.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در گزارش تازه خود، ۸۰۰ مورد نقض حقوق بشر توسط طالبان را مستند کرده است. براساس این گزارش، طالبان مسئول قتل‌های فراقانونی، بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری علیه نیروهای امنیتی پیشین و مقام‌های حکومت قبلی اند.

https://www.radiozamaneh.com/777900