Iran Tribune

صفحه اصلی مبارزات دانشجويى و جوانان دانشجویان چپگرا به صدور حکم ارتداد تهدید شده اند


دانشجویان چپگرا به صدور حکم ارتداد تهدید شده اند

چهارشنبه, ۲۹ خرداد ۱۳۸۷ - ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸ - ۰۶:۴۰

altکمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با انتشار بیانیه ای اعلام کرده است که ماموران اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی، در تماس های تلفنی با نه تن از دانشجویانی که در سال گذشته بازداشت شده بودند، با تهدید محاکمه به اتهام ارتداد، که حکم آن اعدام است، آنها را به وحشت انداخته اند.دانشجویان تهدید شده، عضو جنبش سراسری دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب هستند که به «دانشجویان چپگرا» معروف شده اند. انوشه آزادبر، بیژن صباغ، مجید اشرف نژاد، امین قضایی، بهروز کریمی زاده، عابد توانچه، بیتا صمیمی زاده، پیمان پیران و مهدی گرایلو از جمله دانشجویانی هستند که توسط این مأموران تهدید شده اند.

پیمان پیران، یکی از این دانشجویان به رادیو فردا گفت که این تهدیدها در زندان نیز مطرح می شدند.وی افزود: «این تهدیدها برای دوستان ما که در بازداشت بودند نیز وجود داشت. آنها می گفتند چون شما چپ هستید، مرتد هستید و چپ بودن را با ضد خدا بودن تعریف می کردند، در حالی که چپ یک سیستم برابری طلب اجتماعی است. آنها با نتیجه گیری از صحبت هایشان، ما را مرتد می دانستند و می گفتند که ما راحت می توانیم برای شما فتوا بگیریم و برخوردهای بیشتری کنیم. اکنون نیز که از زندان آزاد شدیم و بیرون آمدیم، دوباره تهدیدها شروع شده و این بار بسیار جدی تر است.»آقای پیران، به این پرسش که آیا هویت تهدید کنندگان برای دانشجویان مشخص است، پاسخ مثبت داد و گفت:« ما بعضی از آنها را می شناسیم. کسانی که با نام هایی چون حاج محمد و حاج سعید صدایشان می کنند و کسان دیگری هستند که ما صدایشان را نمی شناسیم و می گویند در جریان پرونده های ما هستند.»این دانشجو از این که خارج از موازین و قوانینی که خود مسئولین مطرح کرده اند، اقدام به تهدید و ضرب و شتم می شوند، ابراز تاسف کرد.
* «این تهدیدها برای دوستان ما که در بازداشت بودند نیز وجود داشت. آنها می گفتند چون شما چپ هستید، مرتد هستید و چپ بودن را با ضد خدا بودن تعریف می کردند...آنها با نتیجه گیری از صحبت هایشان، ما را مرتد می دانستند و می گفتند که ما راحت می توانیم برای شما فتوا بگیریم و برخوردهای بیشتری کنیم.» اعمال فشارهای جسمی در زندان که این دانشجوی آزادیخواه و برابری طلب به آنها اشاره کرد، از سوی سایر زندانیان موسوم به «عقیدتی و امنیتی» نیز مطرح شده، اما جمهوری اسلامی تاکنون این اتهام ها را تکذیب کرده است.کمپین بین المللی حقوق بشر درایران، در بیانیه خود نوشته است: «دانشجویان در سایه ترس مداوم، روزگار می گذرانند و معتقدند که دادگاه های آنان به زودی و در دوره تعطیلات دانشگاه ها برگزار خواهد شد تا از بروز هر گونه اعتراض دانشجویی علیه این احکام جلوگیری شده باشد.»
رمضان حاجی مشهدی، وکیل مدافع برخی از این دانشجویان، از چنین تهدیدهایی از جانب افرادی که به گفته او باید حافظ امنیت شهروندان باشند، ابراز تأسف کرد و گفت: «این مسئله از نظر قانونی، غیر قابل قبول است. موکلین من دانشجویانی هستند که انگیزه آنها شرافتمندانه است و به تبع، جرم آنها نیز در صورت اثبات و صحت، جرم سیاسی است و آنها زندانیان عقیدتی هستند.»وی در گفت و گو با رادیو فردا افزود: «داشتن عقاید سیاسی که به زعم اینها ارتداد تلقی می شود، قطعا این طور نیست و این دانشجویان دارای افکار چپ هستند. داشتن چنین افکاری، مطابق قانون اساسی و اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق های بین المللی، نه تنها جرم نیست، بلکه حق هر شهروندی است. بنیان گذار جمهوری اسلامی نیز گفته بود که مارکسیست ها در بیان عقاید آزادند.»

«فشار برای گرفتن اعتراف»
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، به نقل از تعدادی از دانشجویان نوشته است که بازجویان در زندان، دانشجویان را برای اعتراف به ارتباط با گروه های کمونیستی خارج از کشور و فعالیت های مسلحانه، تحت فشار می گذاشتند.
آقای حاجی مشهدی، در ارتباط با اتهامات وارد شده به دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب می گوید:«بر اساس اطلاعات و تحقیقات من، این جنبش با هیچ یک از گروه های سیاسی خارج از کشور ارتباط سازمانی و تشکیلاتی ندارد. اتهامی که این دانشجویان با گروه های خارج از کشور ارتباط دارند، ظلم و اجحاف در حق آنها است.»بر اساس بیانیه کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، «از زمان روی کار آمدن  محمود احمدی نژاد در ایران، مقامات نظامی به ریاست و مدیریت های اجرایی در دانشگاه ها  گمارده شدند. در پی انتصاب این مدیران، حق آموزش و آزادی علمی در دانشگاه ها به طور مرتب مورد تهاجم  قرار گرفته و قوه قضاییه  نیز تحت فشار نیروهای امنیتی، تعداد بسیار زیادی از دانشجویان را در دادگاه های غیر عادلانه مورد پیگرد قضایی قرار داده است.»این سازمان حقوق بشری افزود:«هدف از تهدیدها علیه دانشجویان، جلوگیری از آزادی اندیشه، نقد و دگر اندیشی در حوزه علمی است.»
در بیانیه این سازمان همچنین آمده است: «تنها در یک سال، بیش از ۱۵۰ دانشجو بازداشت و بسیاری از آنها تنها پس از تودیع وثیقه های سنگین آزاد شده اند. ضمن آن که یکی از دانشجویان بازداشتی به نام ابراهیم لطف اللهی که در تاریخ ۱۶ دی ماه سال گذشته توسط مأموران امنیتی بازداشت شده بود، در زندان به طرز مشکوکی فوت کرد.»کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با تاکید بر این موضوع که « آزادی اندیشه، بیان و تجمع، از حقوق بلامنازع جامعه دانشگاهی و همه مردم ایران است» نوشته است:« دولت ایران باید هر چه سریع تر با نمایندگان دانشجویان و پرسنل دانشگاهی در سراسر کشور وارد گفت و گو شود تا این حقوق آنها تضمین شده و آرامش به محیط دانشگاه ها برگردد. تنها در سایه این گفت و گو، دانشگاهیان از حق آموزش و آزادی علمی بهره مند خواهند شد.»این سازمان در پایان بیانیه اش از دولت ایران خواست که «ماموران امنیتی خود را مجازات کند و به تهدید  دانشجویان موقتا آزاد شده پایان دهد. همچنین محاکمه این دانشجویان صرفا به خاطر عقیده و اعتقادشان باید متوقف شود.»

ادامه بازداشت یک دانشجوی برابری طلب
در این میان، گزارش ها حکایت از ادامه بازداشت فرهاد حاجی میرزایی، یکی از دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب، دارد.
وی در ارتباط با برگزاری مراسم ۱۳ آذر در سال گذشته توسط ماموران امنیتی بازداشت شد .رمضان حاجی مشهدی، وکیل مدافع او، در مورد وضعیت پرونده وی گفت:«متاسفانه علی رغم اینکه شعبه دوم بازپرسی امنیت، وکالت فرهاد حاجی میرزایی را از طرف من پذیرفته بود، ولی تاکنون آن را به امضای موکل من نرسانده است.»وی به ناراحتی این دانشجو از ناحیه قلب و پا اشاره کرد و افزود:«با گذشت بیش از پنج ماه بازداشت موقت هنوز معلوم نیست که قاضی پرونده چه تصمیمی می خواهد برای وی بگیرد.»آقای حاجی مشهدی ابراز امیدواری کرد که با اتخاذ یک تصمیم قاطع، از رنج و مشقت این دانشجو کاسته و او با وثیقه آزاد شود و در عین حال، دادگاه عادلانه ای برای وی برگزار گردد .پیمان پیران هم در مورد فرهاد حاجی میرزایی که در بند ۲۰۹ زندان اوین نگاه داشته شده است، گفت که «دانشجویان درزندان شاهد شکنجه او از جمله توسط شوک برقی در جریان بازجویی بودند.»او خواستار اقدامات سازمان های حقوق بشری برای آزادی این فعال دانشجویی شد.
بهروز کارونی

تهدید تلفنی ٩ تن از رفقا از طرف اطلاعات 
گزارشی از رادیو آلمان

در روزهای اخیر، افرادی ناشناس با اسامی مجهول «حاج محمد» و «حاج سعید» با ۹ تن از دانشجویان منسوب به "طیف چپ" تماس گرفته و به آنان گفته‌اند که حکم ارتداد برایشان بریده شده و به زودی اعدام می‌شوند.این دانشجویان که تعداد انها ۵۱ نفر بود، آذرماه گذشته در تجمع ۱۶ آذر بازداشت شده و پس از چند ماه با قرار وثیقه‌هایی بالغ بر ۳۰۰ میلیون تومان آزاد شدند.
رمضان حاجی مشهدی، وکیل مدافع این دانشجویان، تهدید تلفنی آنان را از سوی هر مقامی که باشد، عملی خلاف قانون می‌داند.

مصاحبه با رمضان حاجی‌مشهدی

دویچه‌وله: آقای حاجی مشهدی، ۹ تن از موکلین شما که موسوم هستند به «دانشجویان طیف چپ» اخیرا توسط تلفن تهدید شده‌اند به این که حکم ارتداد دریافت می‌کنند. آیا شما در جریان این تهدیدهای تلفنی قرار دارید؟
رمضان حاجی مشهدی: من از طریق موکلین به این خبر تاسف‌آمیز دست پیدا کردم. در صورتی که این اظهارات محمول  بر صحت باشد که اصولا  اصل بر صحت است، چنین اقدامی از طرف آن دستگاه عملی غیرقانونی‌ست، بهرحال ایجاد رعب و تهدید است. بالطبع اگر آنها دارای اتهاماتی هم هستند، باید از طریق دادگاه صالحه‌ی قانونی و با حضور وکیل مدافع و به شکلی که اصل۱۶۸ قانون اساسی تعیین کرده است، یعنی با حضور هیات منصفه و در دادگاههای علنی محاکمه بشوند و نه به روش دیگری که اینها تحت فشار قرار بگیرند.
آیا امکان پیگیری این تهدیدات تلفنی وجود دارد، مثلا از طریق گرفتن پرینت تلفن‌ها و پیدا کردن شخصی که این پیامها را ارسال کرده؟
به نظر نمی‌رسد در دستگاه قضایی اراده‌ی محکمی برای پیگیری این امور وجود داشته باشد. چون به هرحال حداقل خودشان را ضابطین قضایی تلقی می‌کنند. اما آنچه مسلم است موکلین من زندانیان عقیدتی‌، در واقع مجرمین عقیدتی هستند و داشتن عقیده هم به موجب اصول قانون اساسی و اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و میثاق‌های بین‌المللی نه تنها جرم نیست، بلکه حق هر شهروندی‌ست که آنها را داشته باشد.
آیا اتهاماتی که به موکلین شما در دوران بازجویی و بازداشت تفهیم شده، از مصادیق "ارتداد" است یا خیر؟
به‌هیچ‌وجه. این اتهامات به‌زعم خود مقامات قضایی و امنیتی، اقدام علیه امنیت و یا حداکثر شرکت در تظاهرات یا تشکیل گروه کمونیستی‌ست. ارتباط آنها با خارج از کشور را هم که بیان داشته‌اند، در واقع ظلم و اجحافی به موکلین است. آنها یک جریان زنده، پویا و مستقل و خودکفا هستند که بر آرمان آزادی و برابری‌طلبی تکیه می‌کنند و اگرهم دارای مشی  چپ باشند، در واقع آن نمی‌تواند جرم باشد. چون به موجب مصوبات شورای انقلاب فرهنگی، ادبیات مارکسیستی آزاد است و بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز بیان فرموده بودند که مارکسیست‌ها در بیان عقاید آزادند. به هر تقدیر این اتهامات به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند از مصادیق ارتداد باشد، چون موکلین من دین را امر شخصی و خصوصی می‌دانند و هرگز به اعتقادات توده‌ها و باورهای‌شان، صرفنظر از هر نظری که نسبت به آن داشته باشند، اهانت و توهین روا نخواهند داشت.
آیا اطلاع دارید که دادگاه موکلین شما در چه تاریخی قرار است برگزار بشود؟
هنوز که به ما دعوتنامه نرسیده، ولی موکلین این‌طور اظهار نگرانی می‌کنند که ممکن است این محاکمات در تابستان و هنگام تعطیلی دانشگاهها برگزار بشود. ولی ما امیدواریم که محاکمات به صورت صحیح و عادلانه برگزار بشود و از همه مهم‌تر فرصت مطالعه‌ی پرونده را بعنوان وکیل اکثریت این بچه‌ها من هم داشته باشم.
یکی از موکلین شما به‌نام فرهاد حاجی‌میرزایی همچنان در بازداشت بسر می‌برد. آیا اطلاعی ازوضعیت او دارید؟
متاسفانه علی‌رغم این که من وکالت‌نامه‌ی تنظیمی را به شعبه‌ی دوم بازپرسی امنیت تحویل داده‌ام، ولی این مقامات هنوز از تحویل وکالت‌نامه به موکل من امتناع کرده‌اند تا این لحظه و بهانه‌شان ماده‌ا‌ی از آیین دادرسی کیفری‌ست که تحقیقات را در مرحله‌ی دادسرا محرمانه و امنیتی تلقی می‌کنند که البته به باور ما چنین استنباطی صحیح و قانونی نیست. ولی این جوان در واقع هم در گذشته مشکل و عیب و ضعف دریک پایش داشته و همین‌طور دچار بیماری قلبی‌ست که با‌لطبع باید امکانات پزشکی در اختیار ایشان قرار بگیرد و همین‌طور پس از گذشت پنج ماه انتظار این هست که قرار بازداشت موقت ایشان به وثیقه تبدیل بشود و ایشان هم بتواند موقتا آزاد بشود تا روز برگزاری دادگاه.
فکر می‌کنید علت این که بقیه‌ی دانشجویان بازداشت‌شده با وثیقه‌هایی که به سیصد میلیون تومان هم می‌رسید آزاد شدند، ولی این یک نفر هنوز درزندان نگهداشته شده، چه می‌تواند باشد؟
من امیدوارم بهرحال علت خاصی وجود نداشته باشد. شاید بعضی‌ها ممکن است این حساسیت را داشته باشند که ایشان علاوه بر اتهام سیاسی شاید مثلا از اقلیت کرد باشد. ولی امیدوار هستم که هرچه زودتر ایشان هم با انعطاف بر سیاست مقامات قضایی بتوانند با قرار وثیقه آزاد شوند.
در حال حاضر ایشان در کدام زندان نگهداری می‌شوند؟
در زندان اوین نگهداری می‌شوند.
مصاحبه‌گر: میترا شجاعی

smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

ارسال به شبکه های اجتماعی
Balatarin Donbaleh Facebook Digg Del.icio.us Google Live! TwitThis
 

تريبون ازاد

سایر رسانه ها

  • بی بی سی
  • رادیو فردا
  • رادیو آلمان
  • رادیو آمریکا
  • گاردین
  • فایننشال تایمز